Menú

Trastorns alimentaris

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA), com poden ser l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa i els trastorns per afartaments, així com els seus quadres atípics, són un greu problema de salut. Són patologies causades per molts factors que afecten majoritàriament nens, nenes i dones joves, encara que també afecten cada vegada més homes joves.

Els TCA es caracteritzen per alteracions importants de la conducta en relació amb l'alimentació amb conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials. Són malalties psicosomàtiques que es consideren trastorns mentals.

Anorèxia
Les persones que pateixen anorèxia nerviosa desitgen estar més primes, senten una por intensa a augmentar de pes o a engreixar-se i estan excessivament preocupades per la seva silueta. Com a conseqüència, presenten conductes anòmales enfront la dieta, el pes i el volum i la silueta corporals. Tot això va associat a una greu alteració de la percepció de la imatge corporal. Aquest trastorn influeix negativament en la seva vida familiar, social, laboral, acadèmica i emocional.

Bulímia
Es caracteritza per episodis de gran voracitat alimentària (afartaments) acompanyats de conductes purgatives (vòmits, laxants, etc.) i restriccions alimentaries, amb l'objectiu de compensar els excessos alimentaris. El menjar que acostumen a ingerir en aquests moments de voracitat és altament calòric i és consumit en grans quantitats en un període de temps molt limitat. Qui la pateix se sent incapaç de controlar aquests episodis i els viu amb ansietat, seguida d'intensos sentiments de culpa.

Obesitat i trastorns per afartament
La ingesta de grans quantitats de menjar té com a conseqüència immediata el sobrepès, la obesitat i tots els riscos que a nivell de salut se li associen (diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, etc.).

Criteris per al diagnòstic dels TCA

  • Pèrdua de pes sense raó aparent.
  • Dietes anòmales, peculiars, hipocalòriques sense control mèdic.
  • Exagerada preocupació pel pes i la figura.
  • Exercici exagerat per perdre pes tot i tenir un pes normal.
  • Amenorrea o detenció del creixement.
  • Detecció d'osteoporosi.
  • Excessiva adhesió a estereotips de la moda.

Si vols informa-te'n més, pots venir a l'Assessoria de Salut de l'Oficina Jove Garraf.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord