Menú

Sexualitat i afectivitat

En les relacions sexuals intervenen factors educatius i culturals que determinen variacions en el comportament sexual dels individus d'acord amb les seves vivències i/o aprenentatges.

S'expressa amb les carícies, la nuesa, els petons, la masturbació, l'exploració del propi cos i el de l'altre... junt amb els sentiments i les sensacions, així com la comunicació i el respecte per l'altre.

El "petting" és practicar el sexe sense penetració. És l'estimulació amb carícies, petons, abraçades i masturbacions mútues que ens porta al coneixement propi i al de la nostra parella.

En la sexualitat humana és bàsic el respecte i, per tant, imposar i exigir a l'altra persona no ens ajuda a comunicar-nos ni a compartir.

Arribarà el moment en qual ens sentirem preparats per iniciar les relacions sexuals amb penetració; hem de tenir amb compte quins són els riscos i com ens podem protegir.

De mètodes anticonceptius, per evitar l'embaràs, n'hi ha molts: el preservatiu o "condó" masculí i femení, els anticonceptius hormonals (píndoles hormonals, anell vaginal, pegat, implants subcutanis, injectables musculars), el diafragma i el diu.

Però només els preservatius prevenen també de les malalties de transmissió sexual, per tant són els més indicats per quan no es té una parella estable o per les primeres vegades.

La píndola postcoital

Què és?
És un tractament d'emergència per evitar l'embaràs i, per tant, s'ha d'utilitzar en situacions d'urgència real que suposen un risc d'embaràs no desitjat, ja sigui per la no utilització de mètode anticonceptiu o per haver-los utilitzat incorrectament.

Com s'utilitza?
Es pren de la manera següent: dos comprimits en una sola dosi, el més aviat possible, i abans que passin 72 hores de la relació sexual sense protecció. Si passen més de 72 hores vés a un centre d'atenció primària perquè et donin una altra alternativa.

On aconseguir-la?
Unitat d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva - Cap de Jaume I

 • Hospital Sant Antoni Abad - Hospital Residència Sant Camil
   

* A l'Assessoria de sexualitat i afectivitat de l'Oficina Jove Garraf no fan dispensació però sí t'informen sobre el tractament i quan i de quina manera s'ha de prendre. A més, fan dispensació gratuïta de preservatius.

Recorda!!

 • La píndola no protegeix de les malalties de transmissió sexual com la SIDA.
 • Només s'ha de prendre en cas d'emergència i no com a mètode anticonceptiu.
  La píndola no et protegeix de les següents relacions sexuals.

 

Les Malalties de transmissió sexual.
Quan tenim relacions sexuals amb penetració podem patir una infecció de transmissió sexual, inclòs el VIH/SIDA.

Les Malalties de Transmissió sexual són un grup de malalties infeccioses que tenen en comú la transmissió principalment sexual i que afecten sobretot els òrgans genitals.

Els símptomes més comuns són lesions a la pell, secrecions o fluix vaginal diferent a l'habitual i molèsties com ara picor, coïssor o dolor en els genitals.

Les malalties més habituals són la gonorrea, la sífilis, herpes, condilomes, clamídia, hepatitis, paràsits com la sarna o les lladelles...

En qualsevol cas, si detectes o creus que pots patir alguna d'aquestes malalties cal anar a veure el metge de capçalera o l'especialista corresponent el més aviat possible. No s'han de mantenir relacions mentre duri la infecció.

Recorda que prevenir és la millor manera d'evitar aquestes malalties, només els preservatius masculí i femení protegeixes d'aquestes infeccions.

La Sida
La sida és la síndrome o conjunt de símptomes de mala salut d'una persona que està malalta perquè té una disminució de la seva immunitat adquirida. Això és així perquè ha rebut un virus que ha esquivat les defenses i les ha atacat, de manera que la seva immunitat contra tot tipus de malalties.

El virus que ataca les defenses i en disminueix la immunitat es diu VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana)

És possible que una persona tingui el VIH i no tingui cap símptoma de mala salut, no ha desenvolupat la malaltia. Es tracta d'una persona contagiada que esdevé portador de la malaltia. Aquest portador pot transmetre la malaltia.

El VIH es contagia mitjançant relacions sexuals amb penetració o sexe oral, per injecció intravenosa (compartir xeringues o agulles), per embaràs i per transfusions de sang o plasma.

Si et vols fer la prova ràpida del VIH a Vilanova i la Geltrú ho pots fer en algunes farmàcies amb un cost de 10 € , si cliqueu a l'enllaç en trobareu les adreces, o al Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de forma gratuïta (al CAP Jaume I).

Consultes per a joves

 • Assessoria de sexualitat i afectivitat de l'Oficina Jove Garraf: és un servei gratuït que et permet informar sobre mètodes anticonceptius i tractament post coital (píndola de l'endemà), informar sobre Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i VIH / sida, taller del preservatiu; aprendre a utilitzar-lo, dispensació gratuïta de preservatius masculins i femenins, orientació psicològica, oferir material divulgatiu de prevenció, espai de consulta bibliogràfica.

  Horari: Tots els dijous de 16 a 19h. Pots demanar cita prèvia per whatsapp 678 508 612 o per correu electrònic salut.garraf@oficinajove.cat
  Horari d'estiu: els dijous de 10 a 14h.

        Contacte.
 

 • Consulta Jove de l'ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva): és un servei gratuït, que et permet informar i iniciar el tractament, si cal, de mètodes anticonceptius i tractament postcoital (píndola de l'endemà), informar sobre Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i VIH / sida, consulta per retard en la menstruació i/o sospita d'embaràs, prova ràpida de detecció del VIH.

  Horari: Els dijous de 15 a 20h al CAP Jaume I. C. Manuel Marquès, s/n. 1a planta. 08800 Vilanova i la Geltrú. Tel. 93 893 12 16.
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord