Menú

Els valors s'aprenen: noves propostes d'aprenentatge servei

Comparteix:
18/09/2019 12:00

L'Ajuntament forma part de la Comissió impulsora del servei comunitari a Vilanova i la Geltrú i ofereix als centres educatius diferents propostes d'aprenentatge servei a través de les seves regidories.

Ja fa un temps que l'Aprenentatge Servei (ApS) forma part de les perspectives actives dels centres educatius. Aquest curs que tot just es va estrenar la setmana passada, però, l'aprenentatge servei ha passat a ser eina obligatòria per a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO, de forma que, a partir d'ara, milers d'alumnes cada any realitzaran aquesta mena de projectes.

L'essència de l'aprenentatge servei és oferir a l'alumnat una oportunitat per practicar i reflexionar valors com l'ajuda, la cooperació i altruisme. L'aprenentatge servei, també conegut com Servei Comunitari, és un instrument per desenvolupar una de les competències bàsiques marcades pel currículum de secundària: la competència social i ciutadana. El seu principal objectiu és garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. És a dir, aprendre a ser un ciutadà des de la pràctica.

La creença d'arrel de l'aprenentatge servei és que els valors no són innats, ni apareixen espontàniament, ni s'aprenen sense esforç, ni s'ensenyen simplement anomenant-los, fent amonestacions o esperant que s'adquireixin per imitació. Els valors s'ensenyen i s'aprenen com la resta de coneixements i habilitats: entrenant-los i reflexionant per donar-los el sentit personal i social que tenen.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú col·labora amb el Servei Educatiu del Garraf, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, per promoure el desenvolupament de l'aprenentatge servei a la ciutat. L'Ajuntament, a més de formar part de la Comissió impulsora del servei comunitari a Vilanova i la Geltrú, ofereix als centres educatius diferents propostes d'aprenentatge servei a través de les seves regidories.

Les dos darreres propostes que s'han sumat al catàleg d'activitats que la Comissió impulsora de l'aprenentatge servei està creant, tenen a veure amb el medi ambient i la igualtat. Així, la regidoria de Convivència i Equitat i la regidoria d'Infància, Adolescència i Joventut sumen esforços per oferir la proposta Construint models de noves masculinitats, que treballa la sensibilització i el debat entorn als estereotips de gènere.

D'altra banda, la regidoria de Regidoria: Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà proposa l'activitat El mar comença aquí, una campanya ecologista amb l'objectiu que l'alumnat aporti el seu gra de sorra per conscienciar a la ciutadania en relació a la contaminació del mar.

Si voleu més informació sobre aquestes i altres propostes, o sobre el funcionament de l'aprenentage servei, podeu consultar el següent enllaç.

aquí comença el mar

aquí comença el mar

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Joves
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració