Menú

Lloguer

Els habitatges es poden llogar buits o bé ja moblats. L'avantatge de llogar un pis buit és que el lloguer resulta més barat. Els inconvenients són que haureu de moblar el pis.

Una vegada determinada la zona i el tipus de pis que us convé és molt important, abans de res, que el visiteu i us fixeu bé en el seu estat general i si respon a les vostres necessitats. Cal fixar-se que les habitacions tinguin una bona ventilació, llum natural i que siguin com més àmplies millor.

En el cas de pisos moblats, comproveu que la rentadora, la nevera, la cuina i l'escalfador funcionin. Reviseu les instal·lacions d'aigua, gas i electricitat. En edificis antics, comproveu la pressió de l'aigua.

Quan hàgiu triat el pis que us convingui, val la pena que us informeu del mercat de lloguer de la zona i els seus preus habituals. Podeu fer-ho a través de la premsa escrita o adreçant-vos a administradors de finques, però també us recomanem les borses d'Habitatge, si n'hi ha a la població on voleu llogar el pis.

Si busqueu un pis per mitjà d'un administrador de finques o immobiliària, cal que tingueu en compte que els seus honoraris normalment són l'equivalent a un mes de renda. 

Quan hagis trobat el pis que et convé, hauràs de formalitzar el lloguer mitjançant un contracte d'arrendament amb el propietari. Abans de signar res, és important que verifiquis l'estat general de l'habitatge, que miris si hi ha res malmès i que n'informis al propietari. Al contracte d'arrendament hi hauria de constar la durada, l'import del lloguer i com s'actualitzarà, la fiança i un inventari de mobles i electrodomèstics, si s'escau. 


Per a no tenir sorpreses desagradables i preveure les despeses, a l'hora de llogar un pis has de saber això: 

Durada: Els contractes d'arrendament se solen signar per a cinc anys, prorrogables, però també poden tenir una durada inferior o superior. 

Renda: La renda inicial (és a dir, el preu del lloguer) es pacta al contracte. Després, durant els primers cinc anys, s'actualitza cada any segons l'augment de l'Índex de Preus al Consum (IPC). 

Fiança: És la quantitat que els llogaters paguen a l'avançada per respondre dels danys causats a l'habitatge o al contingut. Si no n'hi ha hagut cap, podràs recuperar la fiança quan te'n vagis del pis. La fiança és d'un mes si és un pis sense mobles i de dos mesos amb mobles. 

Cèdula d'habitabilitat: La cèdula d'habitabilitat és un document que certifica que l'habitatge té les condicions mínimes per a viure-hi. El qui et llogui el pis ha de demanar-la al Col·legi d'Arquitectes o al d'Aparelladors i te l'ha de donar perquè puguis donar-te d'alta als serveis de llum, gas i aigua. 

Serveis de llum, gas, aigua i telèfon: Si no els han donats d'alta, ho hauràs de fer tu i pagar-ne les despeses. Si ja són donats d'alta, hauràs de tramitar el canvi de titularitat per posar-los a nom teu i pagar-ne l'import, molt més barat que en el primer cas. 

Despeses per obres: Les obres de conservació per a mantenir l'habitatge en condicions d'habitabilitat van a càrrec del propietari. En canvi, com a llogater has de pagar els danys o les avaries fruit de la teva negligència o de desgast per l'ús. Si vols fer obres de millora al pis aniran a càrrec teu, i sempre abans n'has de demanar permís al propietari, que et pot apujar el lloguer. Si fas obres no autoritzades et poden desnonar.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord